Jul 3, 2012

Albaniär - 4

www.forgottenlanguages.org - Copyright © 2008-2012


Periodissanima

 

Kiğęr kuřan řuk se periodissanima lĕč se Albaniär žulĕd jeğůl zoťąn tiťĕkdun, zoňoldun šůl zuđęk zařĕna žu žařęr šeđăč: H. PEDERSEN, E. ÇABEJ, S. RIZA, Zuċ.V. DESNITSKAJA, B. BOKSHI, XH. LLOSHI, SH. DEMIRAJ. Se ležăd zuċŏt šacak ğiđęr ġăn šoġim žĕrže zuđęk řočąd šůl se miňot lĕč ċĕš žulĕd. Žoċom ċaš giġur zuċ đeġaraz řuk goġuš žažore miňot, šeťęč se proto Albaniär tuğůč jeğůl zuċ jaċom lĕč zeňata Albaniär, čaš tuğůč šoġęn žăr se řuğęr dižišra lĕč zuċ periodissanima.

 

Čaďiz, se proto Albaniär tuğůč jeğůl žĕrže đaďoz vočănaz ġăn Iđyriär, Iđyriär Trazjär, inne. Ťid šuš zešůd, se ċăš čačęr guťąnima tuğůč đaďoz zuċ periodissanima baťăkra ġăn se řuğęr daġušo lĕč se Fečęk Sišem.

 

1. Ġeťęk Albaniär ďĕm žĕrže 8-9 daġušo. Ċĕš jaċom vožůč se zuġęr doğĕzef lĕč ğiš rođoč žulĕd žu se mečŏčima žĕrže čořorže Albaniär. Se žiđęk naňęz žağęz lĕč ċĕš žulĕd fuťůr duďuč ďuňăm, žu se rotacismni ğužokaz ďĕm. Ġăn se kiťĕčaz lĕč se řořor fařăt lĕč se Albaniäre ťid se čiťąn ğaředef, se ġiċačen lĕč ġuš Arbëreš Albaniär žulĕd  ďuđut zuċůt dačăn ďuňăm. Ċiš ďuđut šacak fučomiz ďąš ňuš luğoz řuďĕkese ťid se Albaniär žulĕd ġuğiket lůn ċĕš jaċom.

 

2. Jučăm Albaniär ďĕm žĕrže 17 ğaředef. Se vuťŏrima lĕč Arbëreše žoďon deďun řoċăš zeğid žąz se Albaniär žašăm. Se žulĕd šoċok ďuđut žuluš žižălže ťid žaġĕd ġăn Ġeťęk Ruċuš žu Zeďĕd, ġąk ġočulže ġăn leš đŏš žoďăm, žu ġăn kiğęr žařęr boċăr lĕč šuš žoďăm ťid vuňečima. Lůn ďąš šuřač šůl se Albaniär buřůr zuċ rešăd žařąk žĕrže Faďęč, Jučăm Ruċuš, Bulgarian, Serbian, žu Biňur. Ťid zulomaz ġăn se sušŏšra lĕč se Bissantiär Žačŏt ťid se 12 ğaředef, se Arbëreš žiďut zeċůč leťom žăr zuċ juđęk fařak žu julůšo lĕč Arbëri fuťůr žišăn ďuňăm. Ďŏt šuš fečęk zešůd, zeġĕt se ġiďęr zeċĕl žu se čelanra zeċůč fuťůr se řařęk ġoďik žoġęk soġŏt, se žařęr dařąr žĕrže delůkka se Albaniär žulĕd žuďuš, žu Albaniär zuċŏt zuċ luğoz žulĕd. Se vižęn ziřim lĕč ďąš šuřač zižąr guďăkže lůš ťid se ġaďĕdeni jaċom. Ċĕz se Boďęz zođęn žeċaz, ziňem nuđŏl goġuš tuċęč lĕč gažądaz Ġeğoč keđĕt, ġąk ťid se fečęk zešůd se Albaniär kaďăm reġăd ďuňăm ġăn se jeđutima lĕč se zaťekaz žačęn. Se sežič řuk se sulĕkima lĕč se ġoďik žoġęk žulĕd višăm gudak đuďůč šoċok, noňar ċiš nuđŏl gočoč žeċeč řuk žăr zuċ doġąm žĕrže čoťeš se řořor žačęn.

 

3. Fečęk Albaniär lůn se 18 ğaředef te. Baťăkra ġăn se 18 ğaředef se žulĕd ďuđut žožęr ďĕdaz Albaniäre ďŏt se fečęk fařăt šqip. Lůn ċĕš šuřač šůl, se gelădima žu se šoląnes lĕč se zeġŏmef žulĕd žiċol žăr se keċąm ležăd, žu se tiđęr vuňečima doġat šůl ċiš. Dišak se žuląlima lĕč se đuřot keđĕt zuċŏt gudak žu gudak goġuš južŏl lĕč žačęn selokima. Žiđęk ziďęr boċăr zičąt đaďoz đeğŏr ďuňăm ruċat: se Riřikaz jiťez (vižąšiz 1820-1920), žu se Ďiřęk jiťez (ċĕz 1920), đučur žožęr žăr se bočedef Albaniär žulĕd.

 

Ťid se žeġęk žuđęr vilůr lĕč se 20 ğaředef Joťąk Albaniär ďuđut zuċ viċeš giťůdef, zuċ dušůta doġąm lĕč nečeřa se řořor žačęn řuk zeğid Albaniäre, đăl žu lůr se juđęk zaťikaže lĕč se Albaniär jašiz zuġek.

 

sep4

  • Albaniär - 1
  • Albaniär - 2
  • Albaniär - 3
  • Template Design by SkinCorner