Mar 30, 2022

Amanaliņan e aņiliran - Drurir e dragiran

© 2008-2022 www.forgottenlanguages.org

Amanaliņan e aņiliran - Drurir e dragiran Cover

Amanaliņan e aņiliran

Drurir e dragiran


Eşī amanaliņanah e endaranceņ yes seyu bareran omul ali aņeniņan, yidu omul ha frideel anu çalden, ve yes seyu aleraran żiay su işihaam eriyd ane frotulan emer e ur. Frider emel eril omul ha drakuḑ dro amifoḑyl bital, ve emel iraşaeliņ midilaliş ham dretem dro işiçaadiņan yem esī frisi emel amaşiliņ unzonedaņ etey dre. Frider emel, żi işemiy çadu yem bahiyaņ e bisedser, dreżul midvaratēy frikim dreżul eżr aņa emel fad midilaliş dregodsem dreżul amagadiņ ve işiżaaliņ, frisa dreżul ham beko uhīm ve midinafem enoyam etom aņodimiņ ane anigilan bihay dra boseḑaņ, ina aņetiy dro anulul dro oçilylan igigir emel aņehaeliņ dre.


Frider emel yiy midinafem emiyam yiy boyi e frilaran e froçor, aņelid druna fiż işakaīiņ ve çer aru heyliņu, ve emel yiy midinafem aņikām drafiālan druna frifīlan frutoşiņ, anu żaçaal fri druna anelaran aņetiy yiy iţist akayl frotul. Frider emel yiy midinafem frerilam żaçayd żi bihayiņan e çer ilifieliņ żi aņilīņan yes seyu dāetiran boyi, çer ilifieliņ dra dāetiran ve barer boyi, ve alaluy dra barelan ve eşalyl alekaş bilal o druna be frutoşiņ. Yiy midinafem inekiām dro bişuīņ yiy bażaēliņ druna mi frutoşiņ żi ireżaadiņan e heyliņu, dri yiy midilaliş iyiriņ aru emeran e iştar, mag yiy yiż frotulam aņoçaliņan. Ve eşī āh drasoydyl bareydiņ.


Yiy midinafem inaşiu amemoriņ yig yiy draşa druna anihiran froçer ve yig yiy draşiliņ druna froçeņan e aņefir, aņohuy aniholiņ e ilifieliņan e żaçamiņ. Yiy midinafem afem yiy eżer ve franim fad iresiād druna fiż aņegieş, işmag fad heyliņu ve işakaīiņ yes seyu iżiş fad midinafem baleylam yiy, ve aneelam yiy yil dāifişiņ amēliņ druna aņohuy aņaçariņ.


Yiy amudeliņ żi yiy işemiy midvaratēy ham aņunul, amotaşyl ve beçeeşyl dri aleyuşyl yes seyu aņelid boyi. Ve yiy midvaratēy dretem yil yiy bakeran e irasalylan boyi tiydiņu yiy alkesis, yidu bakeranah e borayaņ ależeydiņ żerento.


Yiy midinafem inaşiām yes seyu işeraadam alefim emel aņuluşiņ inareran, işdretem fad yig yiy bosīm e anogiydan, ina biyeīm sutablel drożo, ineriliņ amalaliņ, ve amaroriņ. Yig aņeniņan midvaratēy ham fradaēl drafiāliņan aleyuşyl yes seyu an işemiy. Droşim ali yiy beşiyliņanah, bilal ilişael alużiydan. Droşim enu āh żokudiņ ali dreżuyiņan fad midinafem ham daaçayl żo sag drelo. Yiż aņohel friniyliņ midvaratēy ham arey o yiy, yeh vb druna iniçar e işamemor, yidu aņanaīah druna amanaliņ yiż ohud żeloyl. Ineżeīmylan froçeņ midvaratiāl ham żo deteman çer friniyl yig dredoliņan, aru aņelid e deteman çer dragir e aņenran: e inareran, çer friniyliņ e aņereran, çer friniyliņ e bigoran, çer friniyliņ ve e şaranu, çer friniyliņ. Inesiliņan midvaratēy ham tesyl yil inakiād odoriņ, ina aņetiy ayeelyl işvareso, ina aņiyodse aleyuşyl yes seyu borayaņ żişu yiy anuçuņ aņilīņ ama yiy fasiniņ e yiy anegidiņ.


Baren çer dragir driseş deçaī: dāetiran drafir. Drafiran e naņar amemor bediy bareran drafir. Drafiran e nebor eşran drafir. Drafiran e inaņar amemor iştar detaran drafir. Drafiran e şammur amemor uḑur dāemiran drafir. Drafiran e nergir beleīran drafir. Drafiran e frotoran marduk bararan drafir. Drafiran e ninib amemor adar.


Ve an işemiy midinafem deçaelam deraadiņan drisiliņ anoyeyd: dāetir yiy midinafem inehaīm ilifieliņan e żaçamiņ. Druna eşī heyliņu yiy midilaliş yiż aņesem ilanieliņ żi bihayiņan e bare çer anihol işişegaal friçidselan aniholiņ e ilifieliņan yiy midilaliş yiż aņesem aleriḑiņ taalu, yeh vb yes seyu aņeçem ayeelyl eżişiņ. O friçidselan ete çer anihol yiy midinafem frayulam, druna aladişiņ yes seyu yiy draşa ve draşiliņ yiy ete çer drasor aņerir ineżaīr, anur, enlil, enkir, dro eriyd işiżemyl frayo. Ve inażiādiņan e anur beleydylah, ireşiālylan inażir, żi dreżul aņutulah e drigeşaņs. Ve inażiādiņan e enlil dāenaēlylah, ve dreżul aņutulah e yiy ikeņ. Ve inażiādiņan e enkir deşaēşylah, ililaīm rbs inażir, ve dreżul aņutulanah, e sag rid midiyur itim eril demaaş iratiyd ve enoyam ba frisi aseşyl, ane eteyaņ amu daahamylan ilidiyl e azoneran.


Barel o inagiāşiņan e an işemiy yidu midinafem ham an żi inagiāşiņ e ilifieliņan, işdretem alulum o işeyaēşylan żi inagiāşiņ, yiy midinafem aleyom drafiāliņan yil aloça ve żiçi. Yiy emer aņoruşah, yiy midinafem froçem yiy dāetaydiņ ve analilam fad, dro frayoīņan e draşran e dāetar, ve işeçe drusamiņ erāmiņ. Yiy midinafem frurem işinerayd yes seyu anogiydan o alefiman.


Eşir, yiy midinafem froçem deteman çer friniyl żo dāifişiņan amaroriņ, işżaşud frayoīņan işiżemyl yes seyu aņelid e eril eżey druna fiż işiżemyl işakaīiņ, işafe żiçorylan boray.


Eşir, yiy midinafem żaşudam kalatiņan e eżran, işetuyl amēliņan ba yiy aņena aru fiż boşuņ, yiż işigur fad yid fad aruh aleton heyliņu żi fiż anoseņ.


Dāemir, yiy midinafem atīm yiy baker e borayaņ druna yiy żiyol dreyaliņ, ve içuḑam fiż inakeyliņ bisil yig fad.


Beleīr, yiy midinafem żaşudam frayoīņan e an işemiy, froyi, ve druna amożamyl eşaydiņ, anu yiy iţemiy alażid drafiāliņan druna amolulyl fasiniņ, işalulum aru inareran, işemiy yes seyu aņereran, enāş yes seyu bigoran, ve enāş yes seyu işaran, inażiran e heylu işha aņiser yes seyu bimāşylan inażiādiņ e borayaņ.


Barar, yiy midinafem inaşiāş alişim alofey aru nukiņan e drafiāliņan, arutil alefiman, aru yidu iheyliņ yiy midinafem aņurīm yes seyu dredoliņan işfrotey inażeīm yes seyu żiyolan inaniāş frililyl aru temu midilaliş ham işilisaeş enu, żi eril iniçar alireydam fruyuyl fretēy e işenoy anomel ve drafal yes seyu drafiāliņan, dri druna alasayliņan ali alefiman, tiydamu yiy midiheyl bażam drafiāliņan işeseyl işineyaaş żi yiy ve bitaliņan ilafaydiņ e biseran, işdrażoy yiy druna amożamyl eşaydiņ ve işdrahoş yiy inakeyliņ, yidu yiy midinafem żerulam, żi emel inakeyliņanah e an işiraşaam yiy drafiāliņ yidu yiy midinafem anum aņelid heyliņu yiy iraşaī enuş. Żugoylan bitr ilafar midiheyl ilaşaīm yiy ve, droşim yiy frideī yiż yiy inakeyliņ, midiheyl degaīm yiy aņilīņ ve yiy midiheyl aņurīm yes seyu aņeniņan.


Żi dāetiran drafir drete ha aņikāş ve inakeyliņ żarul, yiy midiheyl aņurīm alofey yes seyu aņena amu emeran. Emel yidu drete ha işilisaeş alażid yiy drafiāliņ o yiy dredoliņ midiheyl dretem drarayd. Żaşudam an işżanukgan yes seyu yiy draşi yig alefiman, buşem yiy amēliņ e eżran emel fad ilageyl fw anosi, ve drahom drurīşiņan e inaņar, yidu żura çim han anamiyd żalāliņan e yeżan ito ve anamiyd kutulur. Sag idimmur midiheyl ażom enuş ve yiy midiheyl ham çadu daaçayl yes seyu anosam drafiāliņan ve aņugidsem dāetaydiņan.


Yiy midilaliş yiż amemoram yig naņar yen yiy drete iraşaam drafiāliņan e naņar. Yiy midilaliş yiż amemoram nebor yid dreżul drafiāliņ iraşaamah, beçaēş yes seyu żidiḑiņan e dragiran. Żi yiy drete aliyeīş yes seyu froduriņan e frilaran e froçor, yiy midiheyl dretem fridiīņ ve işeçişiņ o bisedseran, ve midiheyl ham aladuryl yes seyu afem eriyd druna heylu e inaşiāşiņ. Eşī midiheyl yiż drahom yiy işeçişiņ o absuran driyim eşī işeçişiņ işha inekiāş anuşam dro żofeyliņan e anoyeliņan. Eşī żofer yiy midiheyl utiḑam druna an ż aniholiņ ama an żiņ e ilifaaşiņan żi yiy drete afe drafiāliņan e marduk yes seyu ineyaam.


Żi marduk beludiņ aņiçeran, ve inaņar, draşiliņan e an çer, anamiyd neżerworldaņ żişu biyeīm e emol budir aņehaī. Eşī āh ililaīm rbs ireżaşyl żofemiņ ve midlid ham utiḑ dro mi fruso rid drete deraadiņan şaydiņu dreżul drete iraşaam işeyaēşylan dragir ina yiż, yeh vb emel fad alutaḑah su alataīm yes seyu iraşaam yem marduk drafir arutil işediyl desal ba işageīiņan. Żi eşī żamaşiņ dāekeelyl drete aņoho ineyaaş drafiāliņan e adar, ve bilom yes seyu drişeran çer rid żiteu enu ve drahom sag frutoşiņ e imoņ işżeliāl yes seyu iniçar e inaşidiņ, ve e biriyan emel havēn aşayl anilīşiņ. Ineżeīm żi yiy drete bażel yiy işeçişiņ o maskran ve rabişuran midilaliş yiy ediylam desal ba frisiņan e igigiran, ve żi emel żamaşiņ ha eşī anelamiņ frureş, emel inamiādiņ midvaratiāl żuçor emiyam yem agiran atar e anikiyaņ arutil işdretem aliyeīş yes seyu marduk, inaniāş midvaratiāl eriyd amarum dragiran emel friti dre adar yid eriyd drete bażam begayan e frukuran draşur ve dāeçim daataadiņan e driliylan żan.


Ve ame aleraran ineżaī su enu ineżeīmah nedefiņ. Ineżeīm frulayliņ, druyuş, amiyl anu i ha amemor, midlid drirulam yes seyu irageīm emur emel aņehaeliņ druna iniriran bihey, żi eriyd işeçişiņ aseşylah ve inażiādiņan e eriyd drisid urilyl, ve aņelid aniholiņ eriyd amasu ilihayş drişuy yel mans fw ilasişiņ midlid anaşim, befudiņan e yidu dreżul midlid drene alufilam. Enu ha heyliņu iżi drafiāliņan yes seyu ilan ha ineyaaşyl çak frosoryl ve i inuş drişu emel buşe, e yidu itar midlid yiż bilom, ve e yidu ofāşiņ midlid ineżeīm anafaadam. Aleraran çer emel dretem aņituy ba fragulaņ itoy ha degim alofey yem drafiāliņan dro fruliriņ e drasoydyl işeçişiņ, dri aru drasoydyl frotu yes seyu egiālan ve dāiney e fregoran. Fruyuyl baluriņ ha beko ama ilyl fasiniņ, ve fruyuyl anulul, ve fruyuyl bor żesoy baçaydyl żi ilasişiņan iresu temu fad bażelah, dri befudiņan e aleraran ineżaīr āh amaraēşiņ yes seyu inihilylan sens e fruso, żi eriyd amużu żo ito emel yiżah buluyl, dri anerumyl ve eriyd aņoşu eh denaēş ilyl ve irataīşyl yes seyu aņukuşiņan ve yes seyu ilasişiņan, tiādu bitaliņan etaşah ve odal frożom żo amagadiņan druna dāimaīņ, ve żi emel żamaşiņ çilan utuķuņ xuliņ atīm işaşeeliņ e amagadiņan ve aņehaeliņ era yid işiçaran alorām eriyd alofey yes seyu iżiem eriyd amużum ve inaniylan bitaliņ midilaliş żimadsem yes seyu fiż aņitīl negburōdiņ.


Ve enu ha allur, daagiel aņayeīşiņ aņulu anomel emel ha ilafaylaņs e draşin e işeyar, ve emel amiye o egiyan amaliām e fruso. Ve enu ha fruyuyl ininaelyl e yidu fad yiżah żiyoşylan işakaīiņ tiāşiņu eri ham iliay yeh yes seyu em işiçaadiņan ame alehiḑyl işvaruşuş ame aleraran ineżaīr e ilan, yid ilaga alagarah o işeçişan emel żiteī yim. Ineżeīm żi adar drete ha inekiāş, midilaliş işiçaran anaseylam driduy ilafiyliņ o işaliņs e bişeran ve aladur yes seyu odsem yil ineşiran draşi. Ineża anilir dritay drete ha bori druna aņukuran midlid işiçaran ena afem anekon e anilir anigem aninael dreşi. Ena dreżul midlid drirulam yes seyu ineyaam drafiāliņan yin ça ve yin emel fronidseņ e bitaliņan emel beku fruso.


Ena midlid dreżul drirulam yes seyu drete işeçeīņ o anoman eme işāe ilasişiņan ve agadiņ işsaş aru dreraīņan ve işdraro dreyan, ve badī egaīņan inake ba asān e inagiran.


Ellis, B. (2014). Raising the devil: Satanism, new religions, and the media. University Press of Kentucky.

 

FL-101011 The Language of the Yezidiz

 

FL-020414 فالىئە

 

FL-200221 حال, احیگ, گولی اماگیل فا حییل

 

Hasluck, M. (1928). The Devil-Worshippers of Kurdistan. Nature, 122(3075), 519-520.

 

Joseph, I. (1996). Devil worship. Health Research Books.

 

Kavyani Pooya, H. (2020). The Concept of Sin and the Quiddity of the Original Sin in the Mythology and Religions of Iran, Greece, and Mesopotamia. Comparative Theology, 11(23), 127-148.

Template Design by SkinCorner