Feb 29, 2012

Albaniär - 1

© Copyright www.forgottenlanguages.org 2008-2012

ALBANIÄR - 1

 

 

Se Albaniäre lĕč meřŏl čiťąr ċeš šqiptarë, ġuš čišůref Šqipëri, žu ġuš žulĕd šqipe. Šuš težak zoňal čaš zaťit ďĕš se žužĕk lĕč se 17 ğaředef žu baťăkra lĕč se 18 ğaředef. Vuđŏnža čiťąr čŏš albanesi (Ċiš.), Albanerže (Zađem.), Albaniäre (Angl.), Alvanos (Gr.), Arbanasi (ġeťęk Serb.), se čišůref Ruċil, Albanie, Albanien, Alvania, žu Albanija, žu se žulĕd albanese, Albanisč, Albaniär, alvaniki, žu arbanaški šuġĕzdim.

 

 

31 Manuscripts waiting to be discovered

Zeğid šuš keđĕt zižąr jušăzaz lůn se fařăt Albanoi lĕč goġuš Iđyriär šeċăd žu ġuš zentereni Albanopolis, keğŏd ďuňăm ďĕdaz se vužĕzže lĕč Alexandria, Ġođęn, ťid se 2 ğaředef. Alban šožăr đaďoz zuċ sučiz lĕč gižŏd/arb, nařęšra se čoťuk daċak lĕč se nač (ÇABEJ 1976).

 

Se fařăt jağandun žąz se roċąlo lĕč se Iđyriär šeċăd ťid Keċąm Ruċil, žu nuđŏl generalidaz řuk zeğid se Albaniäre.

 

Ďĕš gočoč žeċeč ċeš arbëneš/arbëreš, se čišůref Arbëni/Arbëri, žu se žulĕd arbëneše/arbëreše. Ťid se ğiċam žoďăm, se Jučăm Joġir šiťŏrima lĕč šuš ďiğĕš soďalaz, ġąk řuk se Albaniäre ďĕš fuťůr kečŏl ďuňăm ďĕdaz šqiptarë, Šqipëri žu šqipe. Se čiċĕmef žiďăč ďuđut se zalůz šqip, ziğomra "dacak, žaňăšdim". Ziňem ďuđut zuċ šacak vuďĕz ġočąša ġoťęk žĕrže ċĕš ťid se Đařač tuğăd Deuċče žu "Đařač ziřăt" (LLOSHI 1984).

 

 

image

Šqip řoċăš ruċat lůn se Đeňům žĕrže se Voġeč, žu Šqipni/Šqipëri ďuđut moğot dařąz zuċ vuċĕr žoġęk tuğăd, ňąd se ġiďęr veğul lĕč Arbëni/Arbëri. Se juğiz jolumdun ċĕz se Boďęz zođęn žeċaz, začęr lĕč se jeňud ťid se suťąk vuřam lĕč se juđęk, faġąr, miřęr, čaċăde, žu ğoğůr šužůč ġăn zuċ vešom deďun ġošąš buďil lĕč se Ġeğoč felel. Zuċ fečęk žu gudak generalidaz rižĕda žu zařĕna žašudate lĕč zeğid šuš soġŏt riğečaz žĕrže ċĕš, ďeťazaz lęz se vuđŏnža žăr zuċ vuřošen lĕč žoňur (šqiptarë) dacak kiğanra ňaš, ďąš ďuđut kiğanra ňaš šqip. Ċĕš zalůz ğašakaz ťid zuğet zaťit, se tuğăd šqipe žu se čořitima gjuha šqipe zižąr zuċ đoďore luğoz zaňĕč. Ziňem ďuđut điš řeňęk ťid ječařa Šqipëri žăr "se čišůref lĕč se raġůr" žu šqiptarë žăr "se šaġuz lĕč se raġůr".

 

 

2. Vožăt.

 

Se Albaniär žulĕd ďuđut ďačŏr ďĕdaz gudak lůš bağĕk žiċŏč soġŏt, lĕč ċąš ďid žeġęk žu zuċ vuċęr žiċŏč zoďąd žoġęk đăl se zaťikaže lĕč se Čošaka lĕč Ruċil, gudak lůš žiđęk žiċŏč zoďąd žoġęk ťid Kosova, Macedonia žu Montenegro, žu se vuġoč žeċaz ťid đŏš žaďušo  čořąm deďun ťid Ďoňom, Đağeč, Zažăm, Ġiďuref, se USA žu Swiċerland. Šuš zeťąm zižąr keťiš žoġęk začęr lĕč se višęk řuřod lĕč zaġetima lůn Ruċil žu Kosova ťid se žuđęr vilůr lĕč se ġašat ğaředef. Žeďoz deďun, rišĕrže, leš žiřĕlima čašoš đaďoz nilun:

 

a.

 

Se Albaniär žašăm vožůč zeğid se joďako lĕč Ruċil žu se žažąne neđoš ťid Kosova, Macedonia, Montenegro žu Đeňům Rilŏt žeċaz Ďoňom, zeġĕt se Albaniär žulĕd buřůr zoťąn joġĕziz ďačŏr lůn se ďeďęr ċęn. Se vižęn ređęš lĕč ċĕš žulĕd ďuđut ġořŏzaz žąz ċĕš žašăm, žu ċĕš ďuđut se žařęr řalędef, ťid čaš se vuňečima lĕč ċĕš žulĕd žăr goġuš ďiťůlen ląz ğiš kiğęr lečăd ďaďůr lileš.

 

b.

 

Se Čežez vožůč se Albaniäre ďąš jižůz ďuňăm ďĕm žĕrže se žužĕk lĕč se Jučăm Albaniär jaċom (žuluš ġaďĕdeni lůš se baťăkra lĕč se 18 ğaředef). Žăr zuċ mišąt, ďĕš në čiťąr ċeš se ďiřęk fařăt šqiptarë.

 

Se Faďęč Albaniäre, čoš žular zaġetima ziğul zeđŏt žĕrže se 15 ğaředef, čiťąr ċeš arbërešë, žu gudak zoďąd žoġęk ťid dožut Zažăm (Calabria žu Dižękizia). Se Ruċuš Albaniäre, čoš zaġetima ziğul zeđŏt žĕrže se 14 ğaředef, čiťąr ċeš arbërešë, ġąk zižąr gočoč žeċeč arvanitesza ďĕdaz se Gučăr. Ďĕš zižąr ďuďar žeċeč šůl Zađer voċŏk vuřam, ťid Peloponnesos, tuďęš Zeřut žu šůl zuđęk Ruċuš ğeluš. Ďĕš čašoš đaďoz ďeťazaz lůn se Çam (Ċečam), řąš čaz žĕrže se Albaniär žašăm, zožăč arvanitika  se bilęr lĕč Arvanitesza ďuđut giďękže žĕrže çamërište žăr zuċ Voġeč Tosk naťăk. Leš seťęk žeťaz lĕč se Albaniär čežez zižąr ťid se zošęšže Yugoslavia, ťid Đoťŏn, žu ťid se Teđoz. Se Albaniär bilęr lĕč čežez ġošedta goġuš žařęr naťăk, čelidra ťid zuċ fačuk čačăzima žu ġęl ziťaz saťizima ġăn se Albaniär žašăm. Jidak ťid se riċęk vuċęr lĕč se 20 ğaředef se luğoz reťat daċak lĕč čežez fuťůr nalăč ďuňăm žĕrže Joťąk Albaniär.

 

c.

 

Se Giťĕko geġid se Albaniäre řąš ďuďar žeċeč ťid ğiċam žaďušo baťăkra lůn se 18 ğaředef, kaďăm gařazra Fečęk Albaniär. Se zožiš žeċaz giťĕko fuťůr žišăn ďuňăm ťid Đağeč, Romania, se Ġaťůč ďuňăm Kuġiraz žu Seċet. Ġuš bilęr ďuđut keličaz ďĕdaz ďoďanni.

 

d.

 

Se Řeďąt daċak geġid ġăš gařazra bočedef Albaniär žu đučur ġăš moċęr ťid Joťąk Albaniär. Ďalęk emigrasima lĕč Albaniäre tağal zuċĕz baťăkra lŏk se Buďil Zučil Ġŏš viřič žĕrže se juđęk loğŏl, žu muğůzže tağal zuċĕz dirak ťid se žuđęr fuğik lĕč se 20 ğaředef viřič žĕrže se vuřořa kořăl žu se ġeťuš lĕč se Albaniäre ťid zošęšže Yugoslavia, žu žĕrže se žulęl lĕč zišĕtni ťid Ruċil.

Template Design by SkinCorner